2017年2月2日木曜日

クライミング中の飲み物

クライミング中の飲み物は何がいいのか,私はDNSのR.E.D.を愛飲しています。

このドリンクの特徴は,炭水化物とたんぱく質の比率が4:1であるということ。

この比率が筋肉へのダメージを減らし,持久力を向上させるとの報告があります。

1ℓの水に溶かしています。

その根拠となる論文を以下に示します。興味のある方はご一読ください。


<以下,アブストラクトより引用>

<INTRODUCTION>
The purpose of this study was to determine whether endurance cycling performance and postexercise muscle damage were altered when consuming a carbohydrate and protein beverage (CHO+P; 7.3% and 1.8% concentrations) versus a carbohydrate-only (CHO; 7.3%) beverage.

<序説>
この研究の目的は,炭水化物とたんぱく質を上記比率で取った場合,持久的なサイクリングのパフォーマンスと,運動後の筋肉へのダメージを変化させるかどうかを測定することである。

<METHODS>
Fifteen male cyclists (mean (.-)VO(2peak) = 52.6 +/- 10.3 mL x kg x min) rode a cycle ergometer at 75% (.-)VO(2peak) to volitional exhaustion, followed 12 - 15 h later by a second ride to exhaustion at 85% (.-)VO(2peak). Subjects consumed 1.8 mL x kg BW of randomly assigned CHO or CHO+P beverage every 15 min of exercise, and 10 mL x kg BW immediately after exercise.
Beverages were matched for carbohydrate content, resulting in 20% lower total caloric content per administration of CHO beverage. Subjects were blinded to treatment beverage and repeated the same protocol seven to 14 d later with the other beverage.

<手法>
要約すると,15人の男性サイクリストに1度目は75%の強度で自転車を漕がせ,12~15時間後の2度目には,85%の強度で疲労具合をモニターした。被験者は,運動中の15分おきに炭水化物+プロテイン,もしくは炭水化物のみを摂取,運動直後もすぐに摂取した。なお,被験者は飲料の中身については知らされていない。

<RESULTS>
In the first ride (75% (.-)VO(2peak)), subjects rode 29% longer (P < 0.05) when consuming the CHO+P beverage (106.3 +/- 45.2 min) than the CHO beverage (82.3 +/- 32.6 min). In the second ride (85% (.-)VO(2peak)), subjects performed 40% longer when consuming the CHO+P beverage (43.6 +/- 12.5 min) than when consuming the CHO beverage (31.2 +/- 8.7 min).
Peak postexercise plasma CPK levels, indicative of muscle damage, were 83% lower after the CHO+P trial (216.3 +/- 122.0 U x L) than the CHO trial (1318.1 +/- 1935.6 U x L). There were no significant differences in exercising levels of (.-)VO(2), ventilation, heart rate, RPE, blood glucose, or blood lactate between treatments in either trial.

<結果>
1度目の乗車において,炭水化物のみの飲料に比べて,炭水化物+プロテイン飲料を消費したときの方が,被験者は29%も長く自転車を漕いだ。2度目の乗車において,炭水化物のみの飲料に比べて,炭水化物+プロテイン飲料を消費したときの方が40%も長く漕ぐことができた。
運動後の筋肉へのダメージは,炭水化物のみの飲料に比べて,炭水化物+プロテイン飲料を消費したときの方が,83%低下した。1度目,2度目の乗車において,ベンチレーション,心拍数,血糖値,血中乳酸値に顕著な差異は無かった。

<CONCLUSION>
A carbohydrate beverage with additional protein calories produced significant improvements in time to fatigue and reductions in muscle damage in endurance athletes. Further research is necessary to determine whether these effects were the result of higher total caloric content of the CHO+P beverage or due to specific protein-mediated mechanisms.

<結論>
たんぱく質を加えた炭水化物飲料は,持久系アスリートにおいて,疲労するまでの時間改善と筋肉へのダメージ低下を,著しく生じさせる。さらに,この研究はこれらの効果が,高カロリーな炭水化物によるものか、たんぱく質による結果なのか,決定するうえで重要である。


以上です。アブストラトしか読んでいないので詳しいことは分かりませんが,クライミングにも当てはまるかもしれませんし,同様の研究はクライミングにおいても可能でしょう。

被験者の人数が15人とのことで,5%有意水準での検定で有意差が立証されているようですが,1%有意水準での結果に期待したいところです。

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